Egg
ELISA je určen pro kvantitativní stanovení proteinů vaječného bílku
(EWP) v potravinách a surovinách. Není vhodný pro stanovení těchto
proteinů v tepelně upravených potravinách a tepelná úprava by neměla
přesáhnout teplotu 70 °C.
Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod 30 min (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,08
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0,5
až 15 ppm |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (at 2 – 8 °C) |
Prevalence alergie na vaječné bílkoviny je jedna z nejvýznamnějších – odhady se
pohybují mezi 3% až 7% u dětí do 2 let věku. Rovněž i výskyt u celé populace je
na úrovni jednotek procent. Alergeny jsou obsaženy v bílku i ve žloutku.
Alergický účinek se tepelným opracováním kontaminovaných potravin neodstraní.
Vaječný lysozym je používán při výrobě některých léků, vaječný albumin se
používá jako čiřící reagencie při výrobě červeného vína.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické protilátky s proteiny
vaječného bílku. V prvním kroku reagují proteiny z kalibrátoru nebo ze vzorku –
extraktu analyzované potraviny – se specifickou protilátkou ukotvenou na stěnách
jamky mikrotitrační destičky. Po odmytí nenavázaných bílkovin následuje druhý
inkubační krok, při kterém reaguje stejná specifická protilátka konjugovaná s
enzymem – křenovou peroxidázou – s navázanými bílkovinami. Po inkubaci se jamky
promyjí a na jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního
substrátu (TMB). Intenzita vzniklého zabarvení je přímo úměrná koncentraci
vaječných bílkovin v kalibrátorech a vzorcích.