Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti glutenu v tepelně
neopracovaných potravinách je založený na reakci specifických protilátek s
gliadinem v extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k
použití v reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET - Gluten. Souprava
je určena pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v závislosti na balení.
Výsledek analýzy je interpretován ve formě:
a) negativní vzorek (neobsahuje gluten)
b) podezřelý vzorek (patrně obsahuje
gluten)
Kromě
potravinových extraktů se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek
negativní (s nulovým obsahem glutenu) a vzorek pozitivní (obsahující 10
miligramů glutenu na kilogram či litr potraviny, což je hranice pozitivity).
Hodnocení je založeno na vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků
s modrým zabarvením pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního
vzorku, u kterého není zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarvení je srovnatelné s
pozitivním kontrolním vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní,
tzn. obsahuje gluten (ale pozitivní z hlediska platné legislativy je považován
vzorek nad hranicí 20 ppm).