Stanovení Mustard ELISA Kit - total je určeno pro kvantitativní stanovení
proteinů hořčice (Sinapsis alba, Brassica juncea, Brassica nigra) v potravinách,
i tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 41 vzorků v duplikátech (96 jamková mikrotitrační
destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,05
mg/kg (ppm) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
mg/kg (ppm) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0.5
- 15 mg/kg (ppm) |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Hořčice náleží do rodiny rostlina Cruciferae (Brassicaceae). V potravinářství
používaná hořčice je obvykle směsí semen dvou nebo vice odrůd Brassicaceae,
například Sinapis alba (hořčice bílá), Brassica nigra (hořčice černá), and
Brassica juncea (hořčice sítinovitá).
Alergie na hořčici je, z pohledu prevalence, pátou až šestou nejčastější
potravinovou alergií. Její výskyt úzce souvisí se spotřebou hořčice v dané
oblasti.
Hlavními alergeny hořčice jsou proteiny o molekulové hmotnosti 14 kDa a 16 kDa,
označované jako proteiny Sin a 1 a Bra j 1. Tyto alergeny jsou teplotně odolné a
nepodléhají enzymatickému štěpení. Minimální dávky proteinů Sin a 1 a Bra j 1
vyvolávající alergickou reakci se pohybují v mikrogramových množstvích.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické
protilátky s proteiny hořčice. V prvním kroku reagují hořčičné proteiny z
kalibrátoru, kontrolního vzorku nebo ze vzorku – extrakt analyzované potraviny –
se specifickou protilátkou ukotvenou na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po
odmytí nenavázaných bílkovin následuje druhý inkubační krok, při kterém reaguje
specifická protilátka konjugovaná s enzymem – křenovou peroxidázou – s
navázanými proteiny hořčice. Po inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaná
peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu. Intenzita vzniklého
zabarvení je úměrná koncentraci hořčice v kalibrátorech a vzorcích.