Podzemnice olejná (Arachis apogea) patří do čeledi bobovité (Fabaceae). Alergie
na arašídy je významná, protože jako jedna z mála alergenních potravin způsobuje
závažné alergické reakce, které mohou vést až k anafylaktickému šoku. Prevalence
alergie na arašídy se uvádí v Anglii a USA mezi 0,5 – 1 % . Prevalence u malých
dětí bývá přibližně o 0,2 % vyšší než u dospělých, ale obecně tato alergie spíše
v dospělosti přetrvává.
Nejdůležitější alergeny jsou uvedeny v tab. 1. Molekulová hmotnost
nejvýznamnějšího alergenu arašídů proteinu Ara h 1 ( viz obr. 1) je 63 kDa. Ara
h 1 tvoří velmi stabilní homotrimer. Monomery jsou vázané hydrofobními
interakcemi. Většina IgE vazebných epitopů je lokalizována v oblasti distálního
konce trojrozměrné struktury u vazby monomer-monomer, čímž mohou být chráněny
vůči trávení. Ačkoli typické prahové dávky způsobující alergické reakce se
pohybují v rozmezí 100-1000 mg arašídového proteinu, u některých citlivých
pacientů můžou reakci vyvolat velmi nízké dávky okolo 100 μg arašídového
proteinu.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti proteinů arašídů v
potravinách je založen na reakci specifických protilátek s proteiny arašídů v
extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k použití v
reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET - Peanut. Souprava je určena
pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků
v
závislosti na balení. Výsledek analýzy je interpretován ve formě:
a)
negativní vzorek (neobsahuje proteiny arašídů)
b)
podezřelý vzorek (patrně obsahuje proteiny arašídů)
Kromě
extraktů potravin se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek negativní
(s nulovým obsahem proteinů arašídů) a vzorek pozitivní (obsahující 1 miligram
proteinů arašídů na kilogram či litr potraviny). Hodnocení je založeno na
vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků s modrým zabarvením
pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního vzorku, u kterého není
zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarvení je srovnatelné s pozitivním kontrolním
vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní, tzn. obsahuje proteiny
arašídů.